Bel 050-3642579 of stuur bericht voor kosteloos 1e advies

Ontslag op staande voet is het zwaarste middel dat een werkgever kan inzetten. Het heeft voor u als werknemer verstrekkende gevolgen: baan kwijt, slechte pers, geen recht op WW, grote financiële en soms ook sociale gevolgen. Het is daarom zaak heel snel actie te ondernemen als dit u overkomt.

Vaak is er wel wat aan de hand als een werkgever hiertoe overgaat, want ook voor de werkgever is dit heel risicovol:  de wet en jurisprudentie stellen nl. hoge eisen aan zo'n ontslag. Bovendien bent u meestal gedwongen om het ontslag aan te vechten en zal werkgever vervolgens een goed verhaal moeten hebben. Soms heeft de werkgever te impulsief gehandeld en brengt een goed gesprek de oplossing. Vaker speelt er meer en wordt verdere vruchtbare samenwerking sowieso een probleem.

WW en aanspannen rechtszaak

Als u ontslag op staande voet krijgt zal het UWV er van uitgaan dat dit terecht is, tenzij u (succesvol) verweer voert. Geen verweer voeren betekent meestal weigering van WW, u bent dan aangewezen op ander inkomen of bijstand. 

Om verweer te voeren kunt u zich het beste eerst richten tot de werkgever. Het beste doet u dit beargumenteerd en ondersteund door een jurist, zodat werkgever ook redenen ziet het ontslag in te trekken. Levert dit geen resultaat op of lijkt dit op voorhand zinloos, dan moet u zelf een rechtszaak aanspannen (voorheen volstond een briefje naar werkgever, maar dit geldt niet meer) en wel binnen 3 maanden. Hierin kunt u verschillende richtingen op: terug naar werkgever met recht op loon of in stand laten van ontslag maar met een financiële vergoeding. Dit hangt af van de situatie en uw keuzes hierin.

Omdat het ontslag voor de rechter misschien niet stand houdt, de situatie voor beide partijen ongewis is en verdere samenwerking uitgesloten lijkt, wordt vaak uiteindelijk een vaststellingsovereenkomst (VSO) gesloten.

Wat wij voor u doen

Wij brengen samen met u de situatie in kaart en geven u deskundig advies en informatie over uw situatie, de gevolgen en wat uw mogelijkheden zijn. Vervolgens bepalen we in overleg wat voor u de beste aanpak is en gaan we voor u aan de slag. Hier nemen we u uiteraard in mee en zetten geen stappen zonder uw instemming. We gaan met werkgever in gesprek, gaan met de werkgever in onderhandeling over een VSO of spannen een rechtszaak voor u aan. Hierbij zal altijd onze insteek zijn het beste resultaat voor u te bereiken. 

Heeft u ontslag op staande voet gekregen of dreigt dit? Neem dan snel contact met ons op voor een gratis 1e advies!

 

Deel deze pagina